
מושגים
זירה 5
סאטירה : סאטירה היא טכניקה ספרותית ואמנותית הלועגת ומבקרת תופעה חברתית, לרוב באופן קומי. בדרך כלל מטרתה של הסאטירה היא להביא או למנוע שינוי על ידי הצגת הדברים באופן מצחיק. הסאטירה פונה לרוב כנגד שלטון, דת, אמונה חברתית, התנהגות מקובלת, מפלגה פוליטית וכדומה. סאטירות חוברו כבר בתקופות יוון הקלאסית והאימפריה הרומית.
תיאוריית העליונות : תפיסת ההומור לאורך השנים הדגישה את המרכיב התוקפני שחצני המעורב ביצירת הומור. בהומור מבטא האדם תחושת עליונות על פני חברו. הוא עושה זאת כדי לבטא תסכול, כעס, או כדי להבטיח יתרון על פני האחר. בהתאם לגישה זו, בכל בדיחה או סָטירה יש גורם תוקפני המשפיל צד אחר
תיאוריית ההרפיה : על פי התיאוריה הזו תפקידו העיקרי של ההומור הוא להפחית מתח שנוצר בבני אדם ולעורר תחושת הקלה שמורגשת בעקבות זאת. לפי פרויד הומור משמש דרך להבעת דחפים הנמצאים בתת-מודע, בדרך מקובלת חברתית (Feud, 1960). זהו מנגנון הגנה גבוה, ומתפתח בהדרגה באדם עם ניסיון חייו.
תיאוריית אי הלימה : ההומור מתקיים כאשר מובאים ביחד שני רעיונות נפרדים, או מושגים, או מצבים, שאינם מתאימים אחד לשני, או מנוגדים אחד לשני, דבר היוצר מפגש קוגניטיבי מפתיע גורם לנו לצחוק. התיאוריה ממוקדת בטקסטים הקומיים עצמם ולא במוענים או בנמענים. לדוגמא: חתול מדבר.
פוליסמיות :ריבוי משמעויות. לכל טקסט כתוב או חזותי יש פוטנציאל של ריבוי משמעויות, והקהלים החשופים לו יכולים לפענח אותו בדרכים שונות, וכן לייחס לו או "לקרוא" בו משמעויות שונות. הטלוויזיה היא רב-משמעית כדי להיות פופולרית ולהגיע למגוון של צופים.
טקסט סגור : מסר שמיועד לקבוצה מסוימת ולא נתון לפרשנויות. טקסט סגור מאפשר פחות סוגי קריאה ומאפשר פרשנות אחת למסר. ככל שהמסר סגור יותר, כך יותר אנשים יבינו את הכוונה של המוען.
טקסט פתוח: מכוון לקבוצה גדולה של צופים, נתון לפרשנויות שונות ומגוונות של הנמענים ומאפשר סוגי קריאה רבים. הטלוויזיה פועלת בדרך זו כדי להיות פופולארית ולהגיע למגוון רחב ככל האפשר של הצופים שיצפו בתכנית. הטקסט הפתוח מאפשר לקבוצות תרבותיות שונות לצפות ולפרש את המסר בהתאם לצורכי הזהויות הספציפיות שלהן
זירה 11
עיתונות וספורט :אירועי הספורט, המייצרים באופן תדיר דרמות בלתי-צפויות, רגעים מרגשים, התמודדות של טובים מול רעים וגיבורים נערצים, הולמים את מסגרת סיפור הסיפורים בעיתונות, משום שהם מציגים אירוע קצר, בהיר, דרמטי וחד משמעי בתוצאותיו. עיתונות הספורט הפכה למרכיב משמעותי בתעשיית התקשורת משום שהיא נתפסת ככלי שיווקי מרכזי
מין : מושג המתייחס לתכונות הביולוגיות המבחינות בין נקבות לזכרים, מין מתייחס גם להבדלים נוספים, כמו מבנה הגוף, פיזיולוגיה, כוח ושרירים, יכולת אירובית וכו'. הבדלים אלו יכולים להסביר את היתרונות שיש לגברים בענפי ספורט שונים המצריכים כוח פיזי– ריצה, אגרוף קפיצה וכו'.
מגדר : מציין את ההיבטים התרבותיים, החברתיים והפסיכולוגיים שמבחינים בין גברים לנשים. מושג המגדר מתייחס לטבעה התרבותי של מערכת היחסים בין נשים וגברים.
·
לאומיות : קבוצת אנשים שלא מכירה אחד את השני באופן אישי אך חולקת את אותה המסורת, טריטוריה, אמונה דתית, אידיאולוגיות, היסטוריה וכדומה. באמצעות תחושת הלאומיות שומרת הקבוצה על אחדותה. ספורט הוא אחד האמצעים לחיזוק תחושת הלאומיות.
הכחדה סימבולית : היעדר ייצוג או ייצוג מצומצם, מעוות ושלילי של קבוצות מסוימות במדיה.
גישת השימוש : התקשורת בכלל ותקשורת הספורט בפרט עונה לאנשים שונים על צרכים שונים. התיאוריה מחלקת את צרכי האדם לארבעה סוגי צרכים